A Bolondok Napja

2021.04.01

Április 1. A Bolondok napja

Honnan ered?

Ezt mi sem tudjuk pontosan. De száz meg száz történet kering róra az interneten.

Az egyik legrégebbi tréfa a franciaországi Toulouse grófjának, XIV. Lajos király fiának fejéből pattant ki. A bolondos terv, amelyben egész kis csapat játszott össze, egy éjszaka leforgása alatt valósult meg. A jól kitervelt vicces csíny célpontja egy bizonyos Gramont márki volt. Április elsejének előestéjén a gróf cinkosai észrevétlenül belopóztak a márki szobájába, s míg az aludt, kilopták a ruháit. Az éj leple alatt lefejtették az öltözék minden darabját s kisebbre varrták. Másnapra virradóra szegény Gramont hiába próbált felöltözni, minden ruhája szűknek bizonyult. Rémülten kiáltott az orvosért, aki szintén beavatott volt. A körülötte lévők egytől egyig valami rémséges kórról beszéltek, a doktor receptet is írt: "Végy ollót és vágd fel a mellényedet". 

Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. A rászedett személy az április bolondja. Több országban elterjedt szokás. Eredete nem tisztázott. Egyik magyarázata szerint kelta népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek. 

Más magyarázat szerint IX. Károly francia király egyik rendeletéből ered. 1564-ben az új esztendőt április 1-jéről január 1-jére tétette. Az akkor szokásban lévő újévi ajándékozás megmaradt, de a rendelet után április elsején már csak bolondos ajándékot adtak egymásnak az emberek. 

És Titeket már vicceltek meg? Jöhetnek az SMS-ek a +36/70-670-0918-ra